Feilsøk mobilen din

Hvert år passerer rundt en million mobile enheter våre serviceverksted. Av og til så får vi inn telefoner med feil som enkelt kunne ha blitt rettet hjemme. For at du skal slippe å være uten telefonen din for mye, så har vi samlet våre beste tips til hvordan du enkelt kan diagnostisere og ordne småfeil på din enhet,
 • Hvis det ikke er mulig å starte eller lade telefonen

  Hvis det ikke er mulig å starte telefonen, så kan det være fordi batteriet er helt utladet. Start med å la telefonen ligge på lading, urørt i minst 30 minutter. Sørg for at laderen fungerer ved å bruke en ny original lader eller se om du kan lade en annen telefon med samme lader.

  Hvis telefonen fortsatt ikke vil starte, så kan det hende at det har samlet seg støv eller rusk inne i USB-porten på den (der du setter inn laderen). Ta en titt inn i ladeåpningen, og bruk en lommelykt til å se, og fjern deretter støv, skitt og rusk som kan ha festet seg der. Det er enklest å få fjernet skitten hvis du bruker en spiss q-tip, en myk tannpirker eller en tørr tannbørste.

  Hvis du ikke greier å fjerne eventuelt belegg selv, så hjelper vi deg gjerne. Og hvis kontakten sitter løst, er vridd eller skadet på annen måte, så hjelper vi deg selvsagt med å bytte den.

 • Hvis skjermen er svart eller telefonen henger seg

  Hvis skjermen er svart og/eller telefonen har hengt seg, og ikke reagerer, så er det mulig å tvinge fram en omstart. En tvungen omstart fjerner ikke noe av innholdet på telefonen, og kan gjennomføres uten risiko.

  På en iPhone 6S (og tidligere modeller) starter du en tvungen omstart av telefonen ved å trykke inn hjem-knappen og startknappen samtidig i minst 10 sekunder, eller helt til Apple-logoen vises.

  På en iPhone 7 eller 7 Plus må du holde startknappen og knappen for reduksjon av lyden samtidig i minst 10 sekunder, helt til Apple-logoen vises.

  På iPhone X, iPhone 8 eller iPhone 8 Plus kan du tvinge fram en omstart ved man først trykker inn knappen for økning av lyden, og deretter raskt gjør det samme med knappen for reduksjon av lyd. Deretter må sideknappen holdes inne til Apple-logoen vises.

  Android telefoner fungerer litt annerledes, og måten det kan gjøres på variere fra produsent til produsent, men i de fleste tilfellene så kan du holde inn startknappen og knappen for økning av lydstyrken i 10 sekunder, til du ser produsentens logo på skjermen. Alternativt kan det være at du må trykke inn startknappen, hjem-knappen og knappen for økning av lydstyrken samtidig.

 • Hvis telefonen ofte henger seg eller føles ustabil

  Hvis du opplever at telefonen ofte henger seg, føles treg eller slår seg av, så kan det være smart å utføre en tilbakestilling til fabrikkoppsettet.

  En tilbakestilling til fabrikkoppsettet renser telefonen helt, og den kan sammenlignes med tilstanden den hadde når du kjøpte telefonen. Siden alle data på telefonen forsvinner så er det viktig at du tar en komplett sikkerhetskopiering og lagrer alle data som du senere igjen vil legge tilbake på telefonen. Vær likevel selektiv når du skal installere appene igjen, siden det ofte er apper fra tredjepart (som enkelte apper) som gjør at telefonen virker treg og henger seg.

  På de fleste Android-telefoner så finner du muligheten til tilbakestilling til fabrikkoppsettet under Innstillinger > Sikkerhetskopiering og gjenoppretting > Tilbakestill

  På en iPhone finner du muligheten til tilbakestilling til fabrikkoppsettet under Innstillinger > Generelt > Nullstilling > Slett alt innhold og nullstill

 • Hvis skjermens berøringsfunksjon (touch) ikke fungerer

  Hvis telefonen din ikke reagerer når du trykker på skjermen, så kan det skyldes at den har blitt utsatt for ekstreme temperaturer. Se om det hjelper å ta telefonen inn (bort fra direkte sollys eller ekstrem kulde), og la den ligge urørt i romtemperatur i ca. 30 minutter. Hvis det fortsatt ikke fungerer etter 30 minutter er det antagelig noe annet som er feil.

  Kontroller at skjermen er hel, og se nøye etter da små sprekker kan være vanskelige å oppdage. Se derfor på skjermen fra forskjellige vinkler, og i godt lys. Hvis skjermen er hel, men likevel ikke reagerer, så kan du prøve å starte telefonen på nytt. Hvis den fortsatt ikke reagerer etter en omstart, så kan vi hjelpe deg med å bytte skjerm. Velg "Skadet skjerm" i nedtrekksmenyen på siden "Opprett reparasjon", og send telefonen til verkstedet vårt.

 • Hvis batteriet tømmes alt for raskt

  Hvis det ser ut som batteriet er fulladet, men så mister det batteristyrke nå du kobler fra ladere, så kan det være smart å ta en gjennomgang av appene du har på telefonen. En del apper, spesielt de som hele tiden ligger og oppdaterer seg mot nettet, samt de som bruker Bluetooth har en tendens til å tømme batteriet ganske raskt. Start med å lukke alle aktive apper og se om batteritiden forbedres.

  Hvis problemet fortsatt er tilstede, så kan det være smart å se over strømforbruket til alle apper, både i ventemodus og når de er aktive.

  På en iPhone kan du enkelt se fordelingen til batteriforbruket ved å gå til Innstillinger > Batteri.

  Også de fleste Android-telefoner har et batteri-alternativ under innstillingene. Finn dette alternativet på telefonen din, og se etter noen som ofte kalles batteribruk.

  Hvis du fortsatt har problemer med batteriet etter at du har fjernet alle batterityvene, så kan det hende at det er på tide å bytte til et nytt batteri. De fleste mobilbatterier begynner å avta i styrke etter ca. 400 ladinger, eller rundt 1-2 års regelmessig bruk.